|
Een huttentocht naar Rifugio Mandrone, 2019 |
Een bergsporttrefkamp is een zomerkamp in de bergen waar mensen elkaar treffen, gezinnen, groepen, singles, wat voor bubbels dan ook. Mensen die elkaar al kennen of helemaal niet. Wie er ook komen, van één ding kun je zeker zijn: we gaan naar een prachtig gebied ergens in de bergen. Ieder jaar bezoeken we een andere mooie camping. De afgelopen jaren bezochten we in Frankrijk de Écrins en de Pyreneeën, in Italië de Brenta Dolomieten, in Zwitserland Val Ferret en vorig jaar de Queyras op de grens van Frankrijk en Italië.
Zo kun je elk jaar weer een nieuw gebied leren kennen, ontmoet je oude vrienden, en nieuwe, om samen mee de bergen in te gaan.
Wie organiseert het?
Het bergsporttrefkamp is zelforganiserend en zelfverzorgend, dus eigenlijk niemand - of iedereen. Toch wordt achter de schermen een en ander voorbereid door een werkgroep. De werkgroep kiest ieder jaar de camping uit en zorgt dat er voldoende inschrijving zijn met behulp van o.a. deze website, de Nivon publicaties en de sociale media. De afgelopen jaren waren Frans Hovenkamp en René Tol de werkgroepleden. Vanaf eind 2020 zijn het Tom Gerritsen, Margreet Beuving, Maarten Fornerod en Nus Sielcken, die met hun families of alleen al jaren met veel plezier meedoen aan de bergsportkampen. Zij zullen ter plekke op de camping aanwezig zijn en zo nodig helpen en wegwijs maken. Ook onderhouden zij de contacten met het Nivon.
Hoe werkt het bergsporttrefkamp?
De werkgroep zorgt voor de trefplaats en treftent, waar elke avond koffie en thee wordt gedronken. Als deelnemer zul je zelf, indien nodig, de camping moeten reserveren. De tochten die we maken worden door de deelnemers zelf georganiseerd. Zo ben je er altijd zeker van dat je een tocht kunt ondernemen die op jouw niveau ligt, van lichte bergwandelingen tot aan meerdaagse huttentochten. ‘s Avonds kun je bijpraten bij de trefplek, en kunnen er plannen gemaakt worden voor de volgende dag.
Elke vrijdag zetten we de brandertjes in de kring, en wordt er gezamenlijk pannenkoeken gebakken, altijd een feest.
Binnen de periode van het kamp, meestal 4 weken, kun je komen en vertrekken wanneer je wilt, we werken dus niet met een enkele vaste periode.
Wat kost het bergsporttrefkamp?
Buiten de kosten van de camping zelf betaal je een bijdrage aan de organisatie.
Deze bedragen momenteel 1 euro per persoon per dag. kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Kinderen ouder dan 12 jaar betalen 0,50 Euro per persoon per dag.
Niet NIVON leden betalen ook nog een éénmalige bijdrage van 7 euro per persoon, voor volwassenen en 3,50 per persoon voor kinderen ouder dan 12 jaar.
Hoe kan ik mij opgeven voor het bergsporttrefkamp?
Door op de pagina 'Geef je op!' het formulier in te vullen. Dit kan ook onder voorbehoud. Het bergsporttrefkamp kende vroeger geen limiet aan het aantal opgaven, maar we hanteren sinds vorig jaar een maximum aantal personen dat tegelijk op het trefkamp aanwezig is (ca. 80). Anders wordt het gewoon te groot. Ook kan de camping vol zijn, dan zijn wij dat natuurlijk ook.
Wie komen er op het bergsporttrefkamp?
Iedereen is welkom op het bergsporttrefkamp, ook niet-Nivon leden. Alle leeftijden zijn welkom. De leeftijd van de deelnemers varieert van 5 tot 80 jaar, en bestaat uit "bubbels" van elke denkbare samenstelling. Het bergsporttrefkamp wordt altijd in een hoog alpiene omgeving georganiseerd. Tochten maken in deze omgeving is niet altijd zonder gevaar. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij over de uitrusting en de ervaring beschikken om op verantwoorde wijze in de bergen te kunnen wandelen.